Ticker

6/recent/ticker-posts

İçli Köfte Tarifi -- Masterchef Yemekleri

 İçli köfte nasıl yapılır? Evde içli köfte tarifi, yapılışı püf noktası, malzemeleri

İçli köfte tarifi, kibbe ya da dolgulu köfte olarak da bilinir. Bulgurdan yapılan dış katman içine konulan kıyma, ceviz, baharat karışımı ile nefis bir tat ortaya çıkıyor. Kızartma ve haşlama şeklinde iki türlü yapılır. Hazırlanması zor görünse de evinizde pratik içli köfte tarifi ile kolayca hazırlayabilirsiniz.



İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan Orta Doğu mutfağında bir yemektir. Türkiye'nin belli bölgelerinin geleneksel yemekleri arasında olan içli köfte tarifi, haşlama ve kızartma şeklinde iki türlüsüne rastlanır. İnce köftelik bulgur ile hazırlanan kısım içine konulan nefis iç karışımı ile içli köfte bir lezzet şölenidir. Peki, içli köfte nasıl yapılır? İçli köfte tarifi, yapılışı için gerekli malzemeler ve püf noktası ile içli köfte şekillendirme teknikleri yazımızda.

İÇLİ KÖFTE TARİFİ İÇİN MALZEMELER

Dışı için;

1.5 su bardağı ince köftelik bulgur

1 çay bardağı irmik

1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 su bardağından biraz az un

1 çay kaşığı tuz

1 su bardağı soğuk su

İçi için;

2 yemek kaşığı sıvı yağ

300 gr kıyma

3 orta boy soğan

Yarım tatlı kaşığı salça

Yarım demek maydanoz

1 küçük çay bardağı küçük parçalı ceviz (isteğe bağlı)

Tuz

Pul biber

Karabiber (baharatlar ve tuz isteğe göre ayarlanabilir.)

Kızartmak için;
Sıvı yağ

İÇLİ KÖFTE TARİFİ NASIL YAPILIR?

Soğanlar ince ince doğranır. Tavaya sıvı yağ alınıp soğanlar eklenir ve pembeleşinceye kadar kavrulur.

Kavrulan soğanlara Kıyma eklenir suyunu çekinceye kadar kısık ateşte kavrulur.

Daha sonra salça eklenir 3 dk daha kavrulur. Biraz su eklenir tekrar (yumuşak kalması gerekiyor kuru olmamalı).

Baharatlar, tuz, ceviz ve ince kıyılmış maydanoz eklenip ocağın altı kapatılır. Soğumaya bırakılır.

İnce bulgur 1 bardak soğuk su ile kısır yapar gibi ıslatılır.

Suyu çekilince irmik salça baharatlar tuz eklenip 15 dk boyunca azar azar suyu eklenip iyice yoğurulur.

Daha sonra un eklenir 5 dk daha yoğurulur. Ele alınıp yuvarlandığında dağılmıyorsa tamamdır. Ele yapışabilir. Eller iyice yıkanır tekrar hamur ele alındığında yapışmaz.

Cevizden biraz daha büyük parçalar alınıp başparmak ile ara ara su alınarak içi ince bir şekilde açılır. İç koyulur ve yukarı doğru limon şeklinde uzatılır. Hepsine aynı işlem uygulanır.

Biten içli köfteler kızgın 1 bardak sıvı yağda kızartılır.

İÇLİ KÖFTE PÜF NOKTALARI

İçli köfte harcı yoğrulduğunda kıvamını ayarlamak için el ile yuvarlanıp yuvarlanmamasına dikkat edilir. Eğer dağılmadan yuvarlanıyor ise hamurunuz istenilen kıvamda demektir.

İçli köfteyi şekillendirme aşamasında, hamurunun ince olmasına dikkat edilmelidir.

Yapılan içli köfteler haşlanarak pişirilecekse tencerenin içerisine atıldığında karıştırılmamalıdır. Böylelikle dağılması engellenmiş olur.

İçli köftelerin haşlama suyuna bir iki damla limon sıkmanız köftelerin haşlanırken dağılmamasını sağlar.

İçli köfteyi bir diğer pişirme tekniği olan kızartma yöntemi ile de pişirebilirsiniz. Ancak bol ve kızgın yağda pişirmeye dikkat etmelisiniz.

İÇLİ KÖFTE ŞEKİLLENDİRME TEKNİKLERİ

İçli köfteye şekil vermekte zorlanıyorsanız limon sıkacağından yardım alabilirsiniz. İçli köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alarak içerisine streç film serili limon sıkacağına koyulur ve yanlarına bastırılarak inceltilir. Ortasına iç harcından koyularak yan kısımları üzerine kapatılır.

Salatalıkla içli köfte açmayı daha önce duydunuz mu? İçli köfte harcından ceviz büyüklüğünde parça alınır ve parmağınız yerine ıslatılan salatalık ile oyulur.

20-25 cm uzunluğundaki streç film alınır ve üzerine mandalina büyüklüğündeki iç harcından yerleştirilir, üzeri tekrar streç film ile kapatılır. Merdane yardımı ile harç genişletilir. Harcı uygun bir kalıpla daire şeklinde keserek içerisine iç harçtan yerleştirilir ve streç film ile ortadan ikiye katlanarak kapatılır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar