SOMON BALIĞI NASIL PİŞİRİLİR
Somon balığı, soğuk su balığı olup sağlık açısından çok faydalı bir besindir. Özellikle içerdiği Omega üç yağ asitleri bakımından en zengin olan balıktır. Somon balığının lezzetini ve içerdiği besinleri kaybetmemesi için pişirmenin püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Ayrıca somon balığı pişirmede marinasyon ve temizleme çok önemlidir. Peki, somon balığı nasıl pişirilir?
Somon balığı, sağlıklı beslenmek isteyenlerin ilk tercih ettiği besinler arasında yer alıyor. Omega yağ asitleri açısından çok zengin olan somon balığının ülkemizde de üretimi yapılıyor. Pembe rengiyle ayrılan somon balığı, etli ve besleyicidir. Somon balığı pişirmeden önce nasıl temizlenir ve nasıl marinasyon yapılır bilmek gerekir. Farklı şekillerde pişirme tekniği uygulanabilir. İşte somon pişirmenin çeşitleri ve püf noktaları…
SOMON BALIĞI FAYDALARI NELERDİR?
SOMON BALIĞI NASIL TEMİZLENİR?
Somon balığı pişirmeden önceki temizleme sürecine özen göstermek gerekir:
Balıklar suda iyice yıkandıktan sonra üst yüzeylerinde yer alan pullu kısımlar bıçak yardımıyla temizlenir.
Solungaç ve yüzgeç bölümleri de kesildikten sonra iç organlarını temizlemeye sıra gelir.
İç kısmı da yıkandıktan ve hijyenik duruma geldikten sonra yağlı bölümleri alınarak bir kenara ayrılır.
Son olarak ise baş kısmının ayrılması gereklidir çünkü bu kısmı pişirilememektedir.
Pullarından ve kafa kısmından arınan somon balığını avuç içi büyüklüğünde dilimlemeniz önerilir.
Bütün halinde pişmesi zor olan somon balığı, en lezzetli şekilde dilim dilim pişecektir.
Yapısında bulunan kılçıkların kalınlığı fazla olduğu için elinizle ya da kılçık makasıyla kolayca temizleyebilirsiniz.
SOMON BALIĞI NASIL MARİNE EDİLİR?
Limon, zeytinyağı, sarımsak, tuz ve defne yaprağı karışımında yarım saat bekletebilirsiniz.
Soya sosu, soğan ve zencefili limon dışındaki malzemelerle karıştırarak alternatif bir somon balığı sosu elde edebilirsiniz.
Dijon hardalı, elma sirkesi, zeytinyağı, dereotu, toz şeker ve tuz karışımı somon balıkları için bir başka iyi marine seçeneğidir.
Baharatlı marine için ise tereyağı, zeytinyağı, limon, tuz, karabiber, pul biber ve sarımsak karışımı kullanılabilir.
Lezzetli bir somon tüketmek istiyorsanız; marine ettikten sonra pişirebilirsiniz.
Dilerseniz fırında dilerseniz tavada arkalı önlü pişirdikten sonra tabaklara servis yapabilirsiniz.
Somon balığı sos olmadan da lezzetini veren ancak marine sosla daha da iştahları kabartan bir balık türüdür.
Servis tabağına eşlik etmesi için kuşkonmaz soteleyebilirsiniz. Eğer fırında somon pişiyorsa; tepsi yanında patates dilimlerini de baharatlı şekilde pişirebilirsiniz.
SOMON TAVADA NASIL PİŞİRİLİR?
Tavada yapmak istediğinizde teflon veya seramik tava kullanmanız en iyisi olacaktır. İşin özü çok az yağda veya hiç yağsız tavada kızartmaktır. Tabii ki öncesinde dilerseniz zeytinyağı, limon, tuz ve baharatlarla kısa süreli marine edip ondan sonra yağsız teflon tavada her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterli. Zaten pişmeye başladığında yağını salmaya başlayacaktır. Bej rengini almaya başladığında piştiğini anlarsınız. Dikkat etmeniz gereken çok fazla pişirip de balığı kurutmamaktır.
Filetolara Tuz ve karabiber serperek elinizle her tarafına yedirin. Teflon tavaya 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyup balıkları yerleştirin. Orta ateşte her bir yüzünü 4-5 dk kadar pişirin. Yeşillik, limon ve domates ile servis yapabilirsiniz.
0 Yorumlar