Ticker

6/recent/ticker-posts

YOUTUBE'DAN PARA KAZANMA 2021 | TÜRKİYE'DE YOUTUBE'DAN NE KADAR KAZANILIR?

Merhaba. Eğer sen de şu an bu yazımızı okuyorsan, Youtube'dan para kazanmayla ilgili bazı şeyleri merak ediyorsun. Çok şanlısın ki bu yazımızı okuduktan sonra, Youtube hakkında aklında hiç soru işareti kalmayacak. Belki sen de bu bilgilerden sonra Youtube yayıncılığına başlayacaksın. 

YOUTUBE NEDİR? YOUTUBE TÜRKİYE

Öncelikle genel bilgilerle başlayalım. Youtube bildiğiniz üzere 2005 yılında kurulan bir video barındırma web sitesidir. Bireysel video yayıncılığına imkan sağlayan Youtube, ülkemizde 2010'lu yıllardan sonra popülaritesini arttırmıştır. Akıllı telefonlarında ülkemizde yaygınlaştığı yıllardan itibaren, telefonların vazgeçilmez uygulaması haline gelen Youtube, özellikle gençlerin favorisi durumuna gelmiştir. 

2015'li yıllarda her ne olduysa ülkemizde Youtube video yayıncılığı hız kazanmış ve her türlü içerikten yayın yapan Youtuber'lar video üretmeye  başlamışlardır. Yemek kanallarından, oyun kanallarına, vlog kanallarından, gezi kanallarına, spor kanallarından, haber kanallarına aklınıza hangi türden içerik gelirse Youtube'da yayınlanmaya başlandı.

YOUTUBE PARA KAZANMA 

Youtube'dan para kazanmak, aslında çok basit bir şekilde gerçekleşmektedir. Yayınladığınız videoların arasında gösterilen reklamların gelirleri, sizin Youtube gelirinizi oluşturmaktadır. Bu kazanç, video görüntülenmesiyle doğru orantılıdır.

 Eskiden, günümüz şartlarına göre Youtube'dan para kazanmak daha kolaydı. Siteye üye olup, bir kanal ismi belirledikten sonra, herhangi bir içerikten yüklediğiniz bir videoya reklam verip kazanç elde edebiliyordunuz. Yani kanalınızın durumu, videoların özgünlüğü, , abone sayınız pek de önemli değildi. Yani herhangi bir kişi, herhangi bir yerden bulduğu bir videoyu yayınlayıp para kazanabiliyordu. Bu durum telif haklarını ihlal ediyor ve haksız kazanç elde eden bir yığın kanalı ortaya çıkarmıştı. Ve hem video sitesini sıradanlaştırıyor hem de sitenin kalitesini düşürüyordu. 

Nihayet 2018 Ocak ayına gelindiğinde Youtube, büyük değişikliklere imza attı. Artık her önüne gelen videoyu yükleyen her kanal para kazanamayacaktı. Youtube'dan para kazanmak için bazı şartların yerine getirilmesi zorunlu kılındı. Ve günümüzde de Youtube'dan para kazanmak için bu şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

 Bir Youtube kanalının para kazanması için 1000 aboneye ve son bir yıl içinde 4000 saat izlenme süresini aşması gerekmektedir. Bu şartları yerine getiren Youtube kanalının para kazanması hemen aktif olmamaktadır. Youtube ekibi tarafından kanalın içeriklerinin özgünlüğü, içeriklerin telif durumlarının kontrollerinin gerçekleşmesinden sonra eğer uygun bulunursa, kanalın para kazanması aktif edilmektedir. Bu süreç kanalın konusuna ve içeriklerine göre en az bir kaç gün sürmektedir. Uzun zamandır para kazanması onaylanmayan Youtube kanalları ise video içeriklerini kontrol etmelidirler.

YOUTUBE PARA KAZANMA VE GOOGLE ADSENSE


Youtube,reklam gelirlerini video içerik sahibine Google Adsense aracılığıyla aktarır. Para kazanması aktif edilen Youtube kanalından Google Adsense üye olması istenir. 


Google Adsense üyelik süreci, adres doğrulama ve para çekme konularında aklınızdaki soru işaretlerini bir sonraki yazımızda açıklayacağım.

YOUTUBE PARA KAZANMA İSTATİSLİKLERİ

Geldik en çok merak edilen kısma.

Youtube'dan ne kadar para kazanabilirim?

Bu sorunun cevabına iki farklı Youtube kanalı yöneticisi olarak cevap vereceğim. 

Youtube'dan para kazanma farklı metriklere göre değişmektedir.  Bu metrikleri tek tek analiz ederek sizlere açıklayayım.


1- İçerik Türü:    Youtube içerik türü para kazanmayı etkileyen önemli faktördür. Video sırasında gösterilen reklamlardan para kazanmanın gerçekleştiği esas alındığında her videoda her türlü reklamın gösterilmesi mümkün değildir. Zaten Youtube, bazı içeriklerde yayınlanan videolara reklam vermemekte ve bazı durumlarda da yaş kısıtlaması gibi önlemler almaktadır. 

Yani para kazanması onaylı bir kanala sahip de olsanız, her yüklediğiniz videodan para kazanamayabilirsiniz. 

Daha detaylı bilgi için bakabilirsiniz. 

Tıklayınız.


2-Görüntülenme Sayısı : Video görüntülenme sayısı, Youtube kazançlarını etkileyen önemli faktörlerdendir. Gerçek değerlerle burayı aydınlatayım.

Çoklu reklama sahip bir video( Çoklu reklam: Video süresi 8 dakikadan fazla olan videolara, kanal sahibi istediği kadar reklam ekleyebilir) için kazançlar ortalama şu şekildedir.

10000 görüntülenmeye 50-60 Türk Lirası

100000 görüntülenmeye 500-600 Türk Lirası

Youtube kanal sahibi siteden dolar kazanıp, ödemeyi Google Adsense üzerinden Türk lirası cinsinden aldığı için dönemin dolar kurunun da değeri kazançları etkileyecektir. 

3 günde 100000 izlenen bir video, 3 ayda 100000 izlenen aynı türden bir videodan iki üç kat daha fazla kazanç elde edebilir.


3- Görüntülenme Süresi: Youtube kazançları etkileyen önemli faktörler arasında görüntülenme süresi de yer almaktadır. Görüntülenme süresi izleyicilerin o videoyu ortalama kaç dakika boyunca izlediklerini gösteren değerdir. 

Bu duruma göre izleyiciyi sıkmadan çekmeyi başaran videolarda daha çok reklam gösterimi olacağından, videonun geliri de doğru orantılı şekilde artmaktadır. İzleyiciyi videoda tutamayan videolar ise daha az reklam gösterimi olacağından daha az kazanç elde ederler.


Genel olarak baktığımızda Youtube videolarının para kazanma istatislikleri bir çok faktöre bağlıdır. Şu video şu kadar kazanır diyebilmek çok zordur. Fakat Youtube Türkiye'ye baktığımızda oyun videoları, vlog videoları, challenge videoları vs izleyiciyi saatlerce ekran başında tutan videolar, oldukça fazla kazanç sağlamaktadır.



Bu yazımda sizlere Youtube para kazanmayla ilgili bilgiler vermeye çalıştım. Sorularınızı ve düşüncelerinizi aşağıda belirtmeyi unutmayın...

Yorum Gönder

0 Yorumlar