Ticker

6/recent/ticker-posts

MATLAB| Matlab Öğreniyorum #8 ( if-else-elseif örneklerle detaylı anlatım)

 MATLAB| Matlab Öğreniyorum #8 ( if-else-elseif örneklerle detaylı anlatım)


1.Örnek;

Ekrana klavyeden not girilsin. Eğer öğrenci 60 ve 60 'dan daha fazla not almış ise "Ogrenci sinavi gecti" çıktı alsın.



İf komutunun mantığı eğer şart doğru ise 1 , yanlış ise 0 sinyali üretecektir. İf ile end arasında gerçekleşecektir. Eğer girilen not 60'dan küçük ise işlem gerçekleşmeyecektir.

2.Örnek;

Ekrana klavyeden not girilsin. Eğer öğrenci sınavdan 60 ve 60'dan daha fazla not almış ise "Ogrenci sinavdan gecti." çıktısı alınsın. Eğer öğrenci sınavdan 60'dan daha düşük not aldıysa "Ogrenci sinavdan kaldı." çıktısı alınsın.




Bu örnekte sınav notu eğer 60'dan düşük olursa çıktı ne olacak ona baktık. Yani mevcut şartlardan herhangi biri gerçekleşemezse ne yapacağını belirtiyoruz. Bundan dolayı else ifadesinin yanına hiçbir zaman bir şart ifadesi yazmıyoruz. Çünkü else hiçbir koşulun gerçekleşmediği durumu ifade eder. Kendisi şart getirmez.

Elseif ile else karıştırılmamalıdır.

3.Örnek;

Ekrana klavyeden not girilsin. 0-49 zayıf,0-69 orta, 70-84 iyi , 85-100 pekiyi olacak şekilde sınav notlarından çıktı verilsin.



If, elseif yapısında şartlar sırayla sınanır. Şartlar sırayla sınanırken doğru sinyal 1 ürettiğinden, geri kalan şartlar sınanmaz. Klavyeden girilen notun istenilenler ile karşılaştırılması yapılır. Pekiyi şartı sağlar ise iyi ve orta şartını sınamaz ve çıktı vermez.

Else geri kalan tüm olasılıkları ifade eder. Bu durum unutulmamalıdır.

Videoyu izleyerek konuyu daha da pekiştirebilirsiniz. Kolay gelsin. :)



Yorum Gönder

0 Yorumlar